Voedingtips bij stress en burn-out

Als je langdurig stress ervaart vraagt dat veel van je lichaam. Zo verbruik je extra veel voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Daarom is het goed om te weten welke rol voeding speelt bij het verminderen van stress- en burn-outklachten. 

Hieronder vind je 5 praktische voedingstips.

Tip 1: 

Kies voor langzame koolhydraten en vezels. De combinatie van langzame koolhydraten en vezels zorgt voor langdurige energie. Door deze voedingsmiddelen stijgt en daalt de bloedsuikerspiegel geleidelijk. Daardoor hoeft het lichaam minder insuline aan te maken en worden hormonen minder belast. Zeker in stressvolle tijden heeft het lichaam het al zwaar genoeg en is het extra belangrijk om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.Voorbeelden van voedingsmiddelen met langzame koolhydraten en vezels: Groente en fruit ,volkoren graanproducten, zoals havermout of quinoa en peulvruchten, zoals kikkererwten en linzen

Tip 2: 

Kies voor pure en onbewerkte voedingsmiddelen. Pure en onbewerkte voedingsmiddelen zijn rijk aan gezonde voedingstoffen zoals vitamines en mineralen. In stressvolle tijden heeft het lichaam een verhoogde behoefte aan deze voedingsstoffen. Helaas is het aanbod van sterk bewerkte ‘lege’ voedingsmiddelen groot maar deze voedingsmiddelen bevatten nauwelijks gezonde voedingsstoffen. Denk daarbij aan frisdrank, koeken en toetjes. Suggesties om bewerkte voedingsmiddelen te vervangen door onbewerkte voedingsmiddelen: Vervang kant-en-klare tussendoortjes voor fruit of een handje noten. Vervang witte couscous door quinoa of boekweit en vervang witbrood (zoals stokbrood of tijgerbrood) door volkoren producten

Tip 3: 

Eet gevarieerd. Er is geen enkel voedingsmiddel dat alle benodigde voedingsstoffen bevat. Daarom is een gevarieerd eetpatroon nodig om ervoor te zorgen dat je lichaam alle benodigde voedingsmiddelen binnenkrijgt. Een ander voordeel van een gevarieerd eetpatroon is dat het lichaam ook kleinere hoeveelheden schadelijke stoffen binnenkrijgt. Denk daarbij aan resten van bestrijdingsmiddelen of antibiotica. Elk voedingsmiddel heeft zijn eigen voordelen (en soms ook nadelen). Door te combineren profiteert het lichaam hier optimaal van. Zo zijn champignons bijvoorbeeld rijk aan verschillende B-vitamines en bevatten aardappelen juist veel vitamine C. Een makkelijk toepasbare tip om gevarieerder te eten is om bij elke maaltijd producten te eten met verschillende kleuren.

Tip 4: 

Eet regelmatig producten met omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Zo stabiliseren deze vetzuren de hoeveelheid adrenaline, noradrenaline en cortisol in het lichaam. Juist in stressvolle periodes wordt het lichaam zwaar belast doordat er veel extra hormonen moeten worden aangemaakt. Daarnaast spelen omega-3 vetzuren een rol bij het bestrijden van depressies en angsten. Verder lijken omega-3 vetzuren een positief effect te hebben op de aanmaak van serotonine, beter bekend als het gelukshormoon. Advies is dus om voldoende omega-3 vetzuren te eten. Voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren zijn vette vis, zoals zalm en sardines ,algenolie, lijnzaadolie, chiazaad, walnoten of walnotenolie.

Tip 5: 

Zorg voor voldoende magnesium. Magnesium werkt kalmerend voor het lichaam en de spieren. Daarom staat magnesium ook wel bekend als ‘anti-stress mineraal’. Bij overmatige stress verbruikt het lichaam extra magnesium. Een tekort aan magnesium kan vervelende gevolgen hebben, zoals vermoeidheid, prikkelbaarheid of tintelingen. In stressvolle periodes is het daarom aan te raden om voedsel te eten dat rijk is aan magnesium. Voorbeelden van voedingsmiddelen die veel magnesium bevatten zijn pitten en zaden, zoals pijnboompitten en sesamzaden. Havermout kruiden en specerijen, zoals cacao, kaneel en komijnzaad  en noten, zoals paranoten of walnoten