Ademhaling

Wat is dat toch met de adem? Wanneer je ontdekt wat werken met je adem in huis heeft en welke positieve effecten het heeft op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid, dan weet je dat het de meest waardevolle tool is die je tot je beschikking hebt. Gratis bovendien, altijd en overal te gebruiken.De adem omvat alles. Het raakt alles wat je doet, wilt en voelt in het leven.⁣ Waarom is dat zo? 

Door alle drukte en hectiek en prikkels die dagelijks op je afgevuurd worden, is het niet gek dat ons hoofd overuren draait. We moeten immers rennen, vliegen, springen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Toch?Nee, dat moeten we helemaal niet. Het is immers niet houdbaar om altijd aan te staan. Voor niemand. Bewust ademen werkt als de rempedaal op je innerlijke systeem. Focussen op je ademhaling brengt je snel en direct in het huidige moment (je kan alleen maar ‘nu’ ademen), haalt je uit je hoofd en brengt je terug in contact met je lichaam en je gevoel. Regelmatige adempauze zorgt ervoor dat jij je batterij niet opbrandt, voordat het te laat is. 

Word je overvallen door gevoelens van stress, onrust, angst of boosheid? Adem in, adem uit… Het klinkt zo simpel, maar toch is dit het krachtigste wat je op zo’n moment kan doen.Bewust en kalm(er) ademen zorgt voor snelle en directe verlichting van alle interne onrust. Het haalt je uit je sympathische fight-or-flight zenuwstelsel, en brengt je terug naar een kalme, rustige, parasympathische staat. Daar waar ruimte is voor rust, vrede en verbinding. Een paar minuten kalm ademen kan je staat van zijn al compleet veranderen.  

Nog zoiets moois van beter, bewuster ademen: je wordt er gezonder en fitter van. Veel mensen ademen te veel en te snel, vaak zonder dat ze het doorhebben. Wanneer je de hele dag door ademt alsof je een marathon aan het rennen bent, terwijl je ‘rustig’ op een stoel zit, gaat je lichaam gegarandeerd tegensputteren. Je bent immers zo al je energie aan het verbranden, put je lichaam uit, en wordt vatbaarder voor kwaaltjes en ziekte. Wanneer je leert hoe je adem vóór in plaats van tegen je kan werken, door optimaler te ademen, ga je je lichaam beter voorzien van de brandstof die het zo hard nodig heeft. Minder ademen is altijd beter, hoe gek dat ook mag klinken. 

Er is niemand die zonder kleerscheuren het leven door fladdert, we maken allemaal vervelende dingen mee, in meer of mindere mate. Wanneer er overweldigende dingen gebeuren in ons leven, kan dit soms te veel zijn om op dat moment te behappen en te verwerken. We zetten deze emoties dan vast in ons lichaam.Ademwerk - met name het diepere, verbonden ademwerk - werkt als een soort innerlijke schoonmaak. Vastgezette emoties, gedachtepatronen kunnen via de adem op een zachte manier loskomen, doorvoeld worden, en hierdoor verminderen en zelfs oplossen. Daar waar we met ons hoofd niet bijkomen, biedt de adem uitkomst. Het is de beste emotionele detox die je je kan wensen, waarmee je jezelf kunt bevrijden van oude pijn en trauma - zonder erover te hoeven praten.

De adem brengt je in het hier en nu, maakt bewust, kalmeert en verzacht en brengt je in contact met je gevoel, je hart, je intuïtie en innerlijke wijsheid. Want die hebben we allemaal in ons, alleen is daar ook nog de ratio, die stem in ons hoofd, die voor onrust zorgt. De ratio is er om ons veilig te houden, niet om ons gelukkig te maken. Wanneer je (te) veel in je hoofd zit, verlies je de verbinding met wie jij in de kern bent. Met waar jij gelukkig van wordt, wat jij te doen hebt in dit leven. Ademwerk brengt je terug naar jezelf, naar de plek van vrede en veiligheid, naar een gevoel van liefde en kracht. Dit alles zit al in je, en mocht je de weg kwijt zijn (wat iedereen gebeurt): de adem is de weg ernaar toe.   

De connectie tussen je ademhaling en je slaap staat onomstotelijk vast. Dit is ook wetenschappelijk bewezen. Een langzame, gecontroleerde ademhaling is de sleutel is tot een goede nachtrust. Het brengt je zenuwstelsel tot rust, vermindert stress en kalmeert een hoofd vol gedachten. In veel gevallen ligt de oorzaak van een verstoorde nachtrust in een overactief stresssysteem. Wanneer je sympathische zenuwstelsel te actief is geweest op een dag, of tot laat in de avond, is de kans op een slechte nacht groot. Je ademhaling is je wonderpil. Door zowel overdag aandacht te besteden aan je ademhaling en door ‘s avonds ademhalingsoefeningen te doen voor het slapengaan, ben je al snel op de route naar slaapsucces. 

Je ademhaling en je stressniveaus hebben een grote impact op de mate van pijn die je ervaart. Bij pijn volgt vaak de natuurlijke reflex om de ademhaling vast te zetten. Je spieren trekken samen, waardoor je verkrampt en de doorbloeding vermindert. Dit kost niet alleen veel energie, maar maakt pijn ook erger. Door rustig te ademen ontspant je lichaam, daalt je bloeddruk, en stimuleer je je nervus vagus. Dit is een belangrijke hersenzenuw die door je hele lichaam vertakt, en je parasympathisch zenuwstelsel activeert, dat deel dat rust en ontspanning in je systeem brengt. Door kalm te ademen geef je je lichaam het seintje dat het mag ontspannen. En hoe meer ontspannen je lichaam is, hoe minder pijn je ervaart. Een ontspannen lichaam en kalm hoofd zorgt er ook voor dat je je rustiger voelt en de situatie beter kan accepteren zoals hij is.


Bron: breathwork